Riasztás a hőség miatt

Vágólapra másolva!
Megérkezett a nyár hazánkba. A sok napsütésnek köszönhetően már napok óta 30 fok feletti hőmérsékleteket mérhetünk, és a jelenlegi számítások szerint ez jövő hét elejéig így is marad. A hőség miatt az OMSZ narancssárga riasztást adott ki.
Vágólapra másolva!

Hazánk időjárását már napok óta egy nagykiterjedésű anticiklon alakítja. Az anticiklonban uralkodó leszálló légáramlatok felhőoszlató hatásának köszönhetően, a szinte zavartalan napsütésben gyorsan melegszik a levegő és a délutáni órákban sokfelé mérhetünk 30, helyenként 35 fok feletti értékeket. Frissítést csak a délutáni órákban kialakuló záporok jelentenek. A jelenlegi számítások szerint a forróság a jövő hét elejéig biztosan folytatódik.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat narancssárga riasztást adott ki a hőség miatt. Hétfőn és kedden az északkeleti megyék kivételével a napi középhőmérséklet az országban mindenhol meghaladta a 25 fokot, és várhatóan ez a mai napon sem lesz másként, sőt a délkeleti országrészben 27 fokot elérő napi középhőmérséklet várható.

A háromfokozatú hőségriasztási skálán az első fok egy figyelmeztetés, melyet akkor rendelnek el, ha a napi átlaghőmérséklet meghaladja a 25 fokot. Másodfokú a készültség, amikor a napi középhőmérséklet 27 fok fölé emelkedik vagy legalább három egymást követő napon meghaladja a 25 fokot. Végül pedig harmadfokú készültségről vagy riadójelzésről beszélünk, amikor legalább három egymást követő napon 27 fok fölött van a napi középhőmérséklet, illetve ez várható.

A tartós kánikula szervezetünket megterheli, munkavégző képességünket csökkenti. Különösen a gyermekek, idősek, szív- és érrendszeri betegségekben szenvedők esetében kell óvatosnak lenni ezekben a napokban.