Vágólapra másolva!
Egész héten 30 fok felett tetőzik a hőmérséklet az országban, amely delelés körül továbbra is igen erős UV-sugárzással jár együtt. A napsütés mellett azonban elszórtan előfordulnak heves zivatarok. Szervezetünk számára is nagy megpróbáltatás ez a hét, a fürdőzőknek viszont öröm a 25 fok körüli vízhőmérséklet.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt héten három nap fordult elő 30 fok feletti hőmérséklet hazánkban, most azonban minden nap erre számíthatunk. Sőt péntekig helyenként 35 fokos forróság sem kizárt. Még közel vagyunk a napfordulóhoz, így az UV-sugárzás a 11 és 15 óra közötti felhőtlen időszakokban igen magas, sőt 13 óra körül extrém nagy értéket ér el. Az ég azonban nem marad egész nap derült. Péntekig főként északon, a hétvégén országszerte egyenlő eséllyel fordulhat elő nyári zápor, zivatar. A zivatarok környezetében pedig viharos széllökésekre készülhetünk. Egyes zivatarok a rendkívül nagy felhalmozódott energiának köszönhetően igen hevesek is lehetnek.

Szervezetünket megviselheti a kánikula hete. A nappali hőség mellett nagy problémát jelentenek az egyre kevésbé felfrissülő éjszakák. Este tízkor a nagyvárosok belsejében még közel harminc fok lesz, és hajnalban is 20 fok felett marad a hőmérséklet. A klímaberendezés természetesen sokat segít, a huzatra érzékenyek esetén azonban óvatosan kell használni. A napon parkoló gépjárművek 60-70 fokra is felhevülhetnek, gyermeket és élő állatot még rövid időre se hagyjunk benne!

A strandolóknak természetesen jó hír az igazi nyár beköszöntése. Tavaink és a Tisza hőmérséklete sokfelé eléri vagy meghaladja a 25 fokot, a többi folyó is általában 21-24 fok között alakul.