Tájfuntól hóesésig - világ időjárási körkép

Vágólapra másolva!
Európában a mediterrán térségben stabilizálódik a nyár, míg északon hidegebb van, mint egy hónapja. Dél-Ázsiában a monszun okoz rengeteg esőt, a fülöp-szigeteki tájfun Japán felé halad tovább. Délkelet-Ausztráliában az enyhe télkezdet után már havazást okoz a hegyekben a hidegfront. A maximumhőmérsékletek jelenleg az algériai 49 foktól az antarktiszi mínusz 76 fok közötti tartományt jelölik ki a Földön.
Vágólapra másolva!

Európában a mediterrán térségben a hónap eleji hűvös, csapadékos időjárást követően egyre stabilabbá válik a kánikula, a markáns frontok csak a legészakibb partvidékeket érintenek, de ott sem okoznak jelentős lehűlést. A Brit-szigeteken az átlagosnál is hűvösebb van, sok a csapadék, egyelőre nyoma sincs az előző években tapasztalt erős hőhullámoknak.

A Föld jelenleg legcsapadékosabb területe Dél-Ázsia, ahol a monszun aktivitás eddig az átlagosnál is magasabb. Eleinte főként Kína déli részén voltak hatalmas esőzések, most már Indiában is sokfelé hullik kiadós csapadék, folyók lépnek ki medrükből. A Fülöp-szigetek keleti részén pedig a Fengshen viharobjektum erősödik tájfunná a hétvégén, amely szintén nagy csapadékot okoz, sőt központjában közel 200 km/órás széllökések tombolnak. A Fengshen az előrejelzések szerint szerdán már elérheti Japán déli szigeteit.

Az Egyesült Államokban a Mississippi felső szakasza után a középső folyásvidéken van erős árvízveszély, és itt további heves záporok, zivatarok alakulnak ki.

A déli féltekén a tél közepéhez közelítünk. Ausztrália délkeleti, sűrűn lakott területein az átlag körüli nappali hőmérsékletek mellett igen enyhe éjszakák voltak a jellemzők. Most azonban hidegebb légtömegek érkeztek, amelyek hegyvidékeken kevés havazást is hoznak. Argentína és Chile déli tájain erős hideghullám vonult át a napokban, sokfelé havazott.

A Föld jelenleg legmelegebb vidéke Algéria közepe, ahol 49 fokot is mértek árnyékban. Ugyanakkor az Antarktisz belsejében -76 fokra süllyedt a hőmérő higanyszála.