Vágólapra másolva!
Viszonylag hosszabb kihagyás után, szerda délután alakult ki a Csendes-óceán térségében a Fengshen névre keresztelt trópusi ciklon.  A vihar az előrejelzések szerint a Fülöp-szigetek keleti részét fogja súrolni.
Vágólapra másolva!

Az északi féltekén, a nyár beköszöntével lassan kezdetét veszi a trópusi ciklonszezon. Létrejöttük jellemző ideje az északi félgömbön a júliustól októberig tartó időszak, ekkor ugyanis az erős napsugárzás kellő mértékben fel tudja melegíteni a tengerfelszínt. A meleg, 26 fokot meghaladó tengerfelszín, a trópusi ciklonok kialakulásának egyik elengedhetetlen feltétele.

A szerda délután a Fülöp-szigetektől délkeletre kialakult trópusi vihar, Fengshen a következő napokban halad el a szigetek keleti partjai mentén. A várhatóan csak néhány kisebb szigetet érintő vihar nem okoz nagy pusztítást a térségben. A ciklonban, a legfrissebb mérések szerint a 80 km/órát meghaladó átlagos szélsebességet 100 km/óra feletti széllökések és heves esőzések kísérik.

Fengshen az előrejelzések szerint szombaton lesz a legerősebb, a Saffir-Sipson skála szerinti II-es erősségű tájfunban ekkor a 150 km/órás átlagos szélsebesség mellett közel 200 km/órás széllökéseket lehet majd mérni. Az északkeleti irányba mozogó vihar fokozatosan távolodik a szigetektől, a hétvégére a lakott területektől messze kerül, így károkat már nem okoz.