Zivataros nyári hetünk lesz

Vágólapra másolva!
Az átlagosnál kissé hűvösebb hétvégét követően folyamatosan melegszik az idő, a hét második felében helyenként már a 30 fokot is elérheti a hőmérséklet. Ugyanakkor a változékonyság miatt nem könnyű tervezni a hétre, hiszen gyakoriak lesznek a hevesebb záporok, zivatarok. Igazi júniusi időt hoz a napforduló hete.
Vágólapra másolva!

A hétvégi kirándulóidőt követően hétfőtől fokozatosan erősödik a nappali felmelegedés. Dél felől melegebb légtömegek érik el a Kárpát-medencét. Ugyanakkor tőlünk északra kisebb lesz a melegedés mértéke, ezért egy frontzóna erősödik meg. A front kedvez a csapadék, főként az intenzív záporok kialakulásának.

Hétfőn a déli megyékben már ismét eléri a hőmérséklet a 25 fokot. A keleti országrészben a hét első napján bátran tervezhetünk szabadtéri programokat, a Dunántúlon azonban délután időnként erős felhősödés, és elszórtan eső, zápor, zivatar szólhat közbe. A melegedés folytatódik tovább, kedden már nagyobb területen melegszik 25 fok fölé a levegő, sőt csütörtöktől a déli, délkeleti megyékben már elérhetjük a 30 fokot.

A frontzóna miatt azonban főként délutánonként tornyosulnak majd gomolyfelhők, és szórványosan hevesebb zápor, zivatar is kialakulhat. Felhőszakadás, jégeső sem kizárt, és a zivatarokat viharos széllökések kísérhetik.

A záporos csapadék miatt területileg jelentős eltérések adódnak. Az ország 20-30 százalékán akár öntözésre is szorulhat a gyep a hét második felében, viszont legalább ekkora területen lesz teljesen telített a talaj, sőt a most érő gyümölcsök rothadása is megindulhat.

A napos időszakokban pedig az erős UV-sugárzásra kell tekintettel lennünk. Ezen a héten delel a legmagasabban a nap, 11 és 15 óra között a napos időszakokban nem ajánlott védekezés nélkül tartósan süttetni magunkat. Megfelelő öltözetet és napfényvédő szereket használjunk.

Egyébként a héten Európa nagy részén erős lesz a változékonyság. Nyugaton végig hűvös, kissé őszies körülményekre készülhetünk. Ugyanakkor a mediterrán térség déli szélén, különösen Spanyolország és Görögország déli partjain tartós lesz a kánikula.