Nem kedvez a nyaralóknak Európa hétvégi időjárása

Vágólapra másolva!
A kontinens északi és középső területein ciklonok teszik sokfelé változékonnyá, csapadékossá az időjárást. Igazi, nyaralásra való idővel most csak a mediterrán országokban találkozhatunk.
Vágólapra másolva!

Szombaton a Skandináv-félsziget déli része felett elhelyezkedő ciklon miatt lesz borongós, esős az idő a Brit-szigeteken, Franciaország és Németország északi részén. A záporok mellett helyenként hevesebb zivatarokra is számítani kell. A hőmérséklet, az ilyenkor megszokottól néhány fokkal elmaradva, kevéssel 20 fok alatt tetőzik.

A kontinens keleti részén elhelyezkedő sekély ciklonok miatt a Kárpát-medencétől keletre eső tájakon is borongós, esős időjárás uralkodik. A kicsit északabbra fekvő területeken, Oroszország és Finnország nagy részén viszont anticiklon alakítja az időjárást, szárazabb, naposabb időt okozva.

Igaz, hogy az Adriai-tenger hőmérséklete már elérte a kellemes 23 fokot a hétvégén mégsem lesz strandidő Horvátországban. A térség időjárását alakító sekély ciklon, szombaton sokfelé okoz heves záporokat, zivatarokat, a hőmérséklet pedig csak az ország déli részén emelkedik 20 fok fölé.

Spanyolországban sok napsütésre, kevés felhőre és 30 feletti nyári időre lehet számítani, csak az ország északi területein van ennél hűvösebb. Hasonlóan szép, nyári időjárással találkozhatunk Olaszország déli részén is, ahol 25 fok feletti hőmérsékletekkel és sok napsütéssel találkozhatunk. Görögországban a 21, 23 fokos tengervíz mellé 28, 30 fokos nappali hőmérsékletek társulnak, így minden adott egy kellemes nyaraláshoz.

Vasárnap sem lesz számottevő változás a kontinens időjárásában, Közép-Európa felett egy anticiklon kezd el kiépülni, melynek peremén továbbra is nedves levegővel, csapadékos időjárással találkozhatunk. Eközben az Atlanti-óceán felett kialakult markáns ciklon egyre jobban megközelíti a kontinens nyugati területeit, jövő hét elején várhatóan kiadós csapadékot okoz majd Nyugat- és Közép-Európa nagy részén.