Szárazság után áradások Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Változékonyra fordult Spanyolország időjárása. A hónapokig tartó szárazság után az elmúlt hetek esőzései sokfelé okoztak áradásokat az országban.
Vágólapra másolva!

Spanyolországban a hónapokig tartó szárazság, a szakemberek véleménye szerint az elmúlt fél évszázad legsúlyosabb aszályát okozta. Májusban azonban szerencsére változott a helyzet, és a heves esőzéseknek köszönhetően az idei május 1971. óta az ország legcsapadékosabb májusa volt.

Az esőzések júniusban is folytatódnak, az Ibériai-félsziget felett elhelyezkedő ciklonnak köszönhetően főként az ország északi és keleti területein hullik kiadós csapadék. Albaceteben vasárnap 103 milliméter, hétfőn 46 milliméter eső esett, a két nap alatt lehullott csapadék mennyisége Valenciában is megközelíti az 50 millimétert.

A mostani esőzéseknek köszönhetően megszűnt a hónapok óta tartó vízhiány, így a hatóságok eltörölték, a szárazság enyhítésére készített, sokak által vitatott terveket. A tervezet szerint egy csatornahálózatot építettek volna ki, ami az Ebro folyó vízét, Katalónia északkeleti részébe vezette volna el.