Hőség és heves esők - a világ időjárása

Vágólapra másolva!
Óriási esők Dél-Kínában, rekord-csapadék Ausztráliában. Havazás és kánikula az Egyesült Államok két partvidékén. Szemezgetés a világ hétvégi időjárásából.
Vágólapra másolva!

A világ számos pontján jóval az átlagos feletti esőzések jellemzik az elmúlt napokat és a hétvégét is. Ide most beletartozik hazánk délkeleti és nyugati széle is, hiszen helyenként 3 nap alatt két havi átlagos csapadékösszeg lehullott. Dél-Kínában van jelenleg a leghevesebb esőzés a Földön, köszönhetően a monszun megerősödésének. Hongkongban péntek reggeltől szombat reggelig minden négyzetméterre több mint 400 liternyi eső hullott. Ausztrália délkeleti vidékén 100 éve nem láttak ennyi csapadékot júniusban, mint most. A nagy esőkből a félsivatagos vidékekre is jutott elég.

A Föld jelenlegi legmelegebb vidéke a Szahara délkeleti része, ahol árnyékban 48 fokot mérnek, de a leghosszabb melegperiódus Pakisztán déli részén van: ott bő egy hónapja 45 fok körüli nappali maximumok a jellemzőek. A leghidegebb időjárással június elején természetesen az Antarktiszon találkozhatunk. A Vosztok állomáson -72 fokos hideg van az állandó éjszakában. De ez még mindig 16 fokkal magasabb a szintén itt mért abszolút földi hidegrekordnál.

Az USA-ban rendkívül változatos az időjárás. Míg a keleti part mentén 35 fokos hőség tombol, a nyugati parton, Washington és Oregon államban számos 1200 méternél magasabban fekvő települést hótakaró borított be pénteken.