Két nap alatt egyhavi csapadék Szombathelyen

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok viharos időjárása során a heves záporoknak és felhőszakadásoknak köszönhetően az ország több területén is szokatlanul nagy mennyiségű csapadék hullott. Szombathelyen a két nap alatt lehullott csapadék mennyisége a júniusi átlagos csapadékösszeget is jóval meghaladja.
Vágólapra másolva!

Hazánk időjárását napok óta egy sekély ciklon alakítja, melynek következtében meglehetősen labilis a légkör felettünk. A délutáni órákban gyakran alakulnak ki heves záporok, zivatarok az országban.

Júniusban nem szokatlan a csapadékos időjárás, hisz mérési adatok alapján egyike a legcsapadékosabb hónapoknak. Az idei évben mégis rendkívülinek mondható a hónap időjárása, hisz az elmúlt napokban az ország több pontján is rekordmennyiségű csapadék hullott.

Szombathelyen hivatalos mérések szerint a keddi felhőszakadás alkalmával 66 milliméter eső esett, szerdán ennél csak egy kicsivel mértek kevesebbet, 52 milliméter volt a napi csapadékmennyiség. A csütörtökön lehullott 5 milliméter csapadék az előző két naphoz képest szinte eltörpül. A sokéves mérési adatok alapján Szombathelyen június az év legcsapadékosabb hónapja, az átlagos csapadékösszege 77 milliméter.

A hónapban a déli és nyugati megyékben több helyről is jelentettek 30 millimétert meghaladó napi csapadékmennyiséget. Az északkeleti országrész nem büszkélkedhet ilyen eredményekkel, ott a hónapban eddig alig hullott néhány milliméter csapadék.