Nyár Skandináviában

Vágólapra másolva!
Változékony képet mutat Európa időjárása a következő napokban. A Skandináv-félsziget déli részén kellemes nyári idővel találkozhatunk, az Ibériai-félsziget térségében sok napsütésre készülhetünk, míg Közép- és Nyugat-Európában változékony, csapadékos, kicsit hűvös idővel találkozhatunk.
Vágólapra másolva!

A Skandináv-félsziget időjárását alakító anticiklon területén már napok óta sok napsütéssel, kellemes, meleg, nyárias idővel találkozhatunk. Norvégia, Finnország és Svédország déli területein mindenhol 25 fok felett tetőzik a hőmérséklet, sőt helyenként még a 30 fokot is megközelíti. Hétfőn az Atlanti-óceán felett kialakult ciklonhoz kapcsolódó frontrendszer hidegfronti része közelíti meg a félsziget térségét, amely csak egy napos, átmeneti lehűlést okoz, hisz kedden ismét kisüt a nap és ennek megfelelően újra melegedni kezd a levegő.

Nyugat-Európában az ilyenkor megszokottól néhány fokkal hűvösebb és csapadékosabb az idő. A hétvégén általában 20 fok körüli maximum hőmérsékletekkel találkozhatunk, de jövő hét elejétől lassú melegedés kezdődik.

A kontinens középső területeinek időjárását sekély ciklonok teszik változékonnyá. A nyári, napsütéses meleg napok után csapadékosabbra és néhány fokkal hűvösebbre fordult az időjárás.

Az Ibériai-félsziget felett egy anticiklon van kiépülőben, a ciklonban uralkodó leszálló légmozgás felhőoszlató hatásának következtében napról-napra több napsütésre és erősödő nappali felmelegedésre lehet számítani. A délutáni órákban 30 fok körüli maximum hőmérsékleteket mérhetünk.