A hétvégi viharok időjárási háttere

2008.06.02. 15:12

Az elmúlt hétvégén erőteljes légköri instabilitás és felszín közeli összeáramlás hatására jöttek létre a heves nyári zivatarok. Helyenként egy óra alatt több mint félhavi csapadék lehullott, miközben viharos erejű széllökések fordultak elő. A hét közepén ismét labilissá válik a légkör, újra számíthatunk kiterjedt zivatarokra.

A hétvégi viharok képekben.

Az elmúlt szombaton észak felől a magasban gyenge hidegáramlás indult meg, miközben a légkör alsó két kilométeres rétegében nem volt számottevő lehűlés, sőt kissé nedvesebb levegő érkezett. A kettő következtében nőtt a légköri instabilitás. A nyugati megyékben ugyanakkor anticiklonhoz kötődő gyenge dinamikus leáramlás miatt nem volt jelentős a felhőképződés, míg keleten a Kárpátok hatásának köszönhetően a talajszinten létrejött összeáramlás, és az ennek következtében kialakult feláramlás tovább segítette a gomolyfelhők tornyosulását. A keleti megyékben kialakult heves zivatarokban jégesők és heves kifutószelek fordultak elő. Helyenként egy óra alatt 50 mm csapadék is lehullott, amely több mint a félhavi átlag.

Vasárnap fordult a helyzet. A keleti országrészre anticiklon erősödött, míg a kontinens nyugati részén elhelyezkedő ciklon hatása megjelent a középső és nyugati megyékben. Így eleinte a Duna-Tisza-közén, majd egyre inkább a Dunántúlon fordultak elő heves záporok, zivatarok, amelyet helyenként erős jégverés kísért.

Hétfőn és kedden az ország jelentős részén a felhőoszlató, leszálló légmozgások érvényesülnek. Szerdától azonban újból erősödik az instabilitás, ismét egyre több helyen alakulnak ki hevesebb záporok, zivatarok.

KAPCSOLÓDÓ CIKK