Trópusi vihar és erős légszennyezettség Ázsia keleti részén

Vágólapra másolva!
A Csendes-óceán térségében kedden reggel újabb trópusi ciklon alakult ki, a Nakri névre keresztelt vihar, útja során várhatóan csak kisebb szigetek érint majd. Az olimpiai játékok kezdete előtt két hónappal Pekingben aggasztó méreteket ölt a légszennyezettség.
Vágólapra másolva!

A Csendes-óceán térségében kedden reggel alakult ki a Nakri névre keresztelt trópusi ciklon. Az előrejelzések szerint az északnyugati irányba vonuló vihar a következő napokban folyamatosan erősödik, a legfrissebb mérések szerint ma már a 100 km/órát meghaladó átlagos szélsebesség mellett, 130 km/órát megközelítő széllökéseket mérnek benne. Péntekre a Saffir-Simpson skála szerinti I-es kategóriájú tájfunná erősödő Nakriban, az átlagos szélsebesség megközelíti majd a 130 km/órát, a széllökések pedig meghaladják a 155 km/órát. A tájfun várhatóan nem okoz nagy pusztítást, útja során csak néhány kisebb szigetet érint.

Két hónappal az olimpiai játékok kezdete előtt Kína fővárosában, Pekingben aggasztó méreteket öltött a légszennyezettség. A hatóságok figyelmeztették a helyieket, hogy a szabadban való hosszabb tartózkodás légzési nehézségeket okozhat. A súlyos légszennyezésnek a Mongólia felett kialakult homokvihar az egyik oka.