Kell az esőkabát a csíksomlyói búcsúra

Vágólapra másolva!
Pénteken, a hétvégén és pünkösdhétfőn is változékony időjárásra lehet számítani Csíksomlyó térségében. A jelenlegi kilátások szerint nagy szükség lesz az esőkabátra.
Vágólapra másolva!

A Kárpát-medence délkeleti része felett kialakuló magassági hidegcsepp hatására a csíksomlyói búcsú idején a délelőtti pár órás napsütést követően főleg délután záporok, akár heves zivatarok is kialakulnak. Különösen pünkösdhétfő tűnik zivatarosnak. A szél mérsékelt lesz, de zivatar idején erős-viharos széllökések is várhatóak.

A hőmérsékletek hajnalban akár fagypont közelében is alakulhatnak. A hűvös hajnali órákat követően átlagos értékekre, 15, 20 fokra számíthatunk, de zivatarok idején 10 fok körüli értékre hűl le a levegő.

Miután a búcsú helyszínén nincs lehetőség védett helyre húzódni, nagyon fontos a megfelelő öltözék. Esőkabátra, esernyőre feltétlen szükség lesz, bár az esernyőnek erős széllökések esetén nem sok hasznát vesszük. A reggeli és a csapadékos időszakban vastagabb pulóver, sőt kabát viselése ajánlatos. Ha mégis eláznánk vigyünk magunkkal egy réteg száraz ruhát.

A környező országok ünnepi időjárásról itt olvashat.