Igazi tavasz Európa-szerte

Vágólapra másolva!
A nyár közeledtével lassan beindul a külföldi nyaralások, kirándulások időszaka is. A mostani hosszú hétvégére is bizonyára többen terveznek kisebb kiruccanást a szomszédos országokba. Nézzük, milyen idővel találkozhatnak az utazók.
Vágólapra másolva!

Az előttünk álló néhány napban Nyugat- és Közép-Európa időjárását a térség fölött kialakult nagy kiterjedésű anticiklon alakítja, hatására többnyire száraz, napos időben lesz részünk. Kelet-Európában egy sekély ciklon okoz majd elszórtan záporokat, zivatarokat a hétvégén.

Akik a következő napokban Nyugat-Európa felé veszik útjukat, igazán kellemes kirándulóidővel találkozhatnak. A szomszédos országokban, Csehországban, Németországban, Ausztriában és Svájcban is túlnyomóan száraz, szép tavaszi idő lesz a következő néhány napban. A szikrázó, szinte zavartalan napsütésben mindenhol 20 fok fölé melegszik a levegő, sokfelé akár 25 fokos maximum hőmérsékleteket is mérhetünk.

A tengerparti kirándulást tervezőknek is kedvez az idő, Horvátországban a sok napsütés hatására általában 20-25 fok közötti hőmérsékleteket mérhetünk. Az Adriai-tenger vize lassan melegszik, a bátrabbak akár már egy rövidebb fürdőzést is megkockáztathatnak a 16-17 fokos tengerben.

Az Olaszországba utazók is kellemes meleggel és sok napsütéssel találkozhatnak. Csupán az ország északi részén lehetnek kisebb záporok a hétvégén, délen viszont szinte nyárias időre van kilátás, a közel 20 fokos tengerben pedig akár meg is mártózhatunk.

Az UV-sugárzás a déli órákban a mediterrán országokban már igen erős, ezért mindenképp figyeljünk oda bőrünk megfelelő védelmére. Naptej és kalap nélkül ne tartózkodjunk hosszabb ideig a napon.

Kelet-Európában nem lesz ilyen szép az idő. Egy sekély ciklon következtében sokfelé lehetnek elszórtan záporok, zivatarok. A csapadékos, hűvös péntek után szombaton átmenetileg szárazabb idő lesz a térségben, de vasárnap délután ismét többfelé lehet záporok, zivatarok kialakulására számítani a térségben. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 15 fok közelében alakul.