Európa időjárása a hosszú hétvégén

Vágólapra másolva!
Az előttünk álló hosszú hétvégén igen változatos képet mutat Európa időjárása. Sokfelé kell záporokra, zivatarokra számítani, de a mediterrán országokban tartós lesz a napsütés.
Vágólapra másolva!

A mediterrán országokban már napok óta anticiklon alakítja az időjárást, száraz, napos, kora nyári időt okozva. A magasnyomású légköri képződmény a következő napokban is biztosítja a térségben a sok napsütést és a kellemes meleget. Spanyolországban 20, 25 fok feletti maximum értékeket mérhetünk, de Olaszország déli részén is 20 fok felett tetőzik a hőmérséklet.

A Skandináv országokban, az elmúlt napokban délkelet felől érkező meleg, száraz légtömegek hatására, szokatlanul magas hőmérsékletekkel találkozhatunk. A legmagasabb nappali hőmérsékletek sokfelé meghaladják a 15 fokot, helyenként pedig még a 20 fokot is elérik.

Az Atlanti-óceán felett kialakult markáns ciklon okoz esős, hűvös időjárást a Brit-szigetek térségében és Nyugat-Európában. A legmagasabb nappali hőmérsékletek általában 15 fok alatt maradnak. A ciklonhoz kapcsolódó hullámzó frontrendszer hidegfronti része a kontinens középső és keleti területein teszi változékonnyá az időjárást, sokfelé alakulnak ki záporok, zivatarok.

Pénteken a mediterrán országok kivételével Európa szerte lehet több-kevesebb csapadékra számítani. A sok felhő és az esős idő ellenére sem hűl le jelentősen a levegő, a kontinens középső területein általában 20 fok körüli maximum hőmérsékletekkel találkozhatunk.

Szombaton dél felől szárazabb légtömeg áramlik a kontinens nyugati és középső részei fölé. A térség fölött elhelyezkedő anticiklon felhő oszlató hatásának következtében hosszú időre kisüt a nap, aminek köszönhetően már Franciaország déli részén is 25 fok fölé melegszik a levegő, Spanyolországban pedig már sokfelé mérhetünk 30 fok körüli maximumokat. A Brit-szigeteket nyugat felől egy újabb ciklon közelíti meg, amely ismét kiadós esőzést okoz majd a szigetországban.

Vasárnap is marad a napos idő a mediterrán országokban, de Nyugat- és Közép-Európában is több órára kisüt a nap. Kiadós csapadékra csak a Brit-szigetek térségében kell számítani, azonban Kelet-Európában is előfordulhatnak nagyobb esőzések, kiadósabb záporok.