Vágólapra másolva!
Egyre erősödik, és a szárazföldhöz közeledik a Bengál-öbölben örvénylő Nargis trópusi ciklon. A ciklon veszélyes részei a hét második felében érik el Banglades és Mianmar rendkívül sűrűn lakott területeit. A pusztító szél mellett a heves esőzések okozhatnak nagyobb problémákat.
Vágólapra másolva!

A Bengál-öbölben örvénylő viharobjektum hétfőn trópusi ciklonná erősödött, a benne lévő legnagyobb széllökések már elérik a 150 km/órás sebességet. Az előrejelzések szerint a Nargis nevet viselő ciklon a következő napokban tovább erősödik, csütörtökön a legnagyobb széllökés akár a 250 km/órát is elérheti. Egyelőre még csak az objektum széle érinti a szárazföldet, de a hét második felében a rendkívül sűrűn lakott bangladesi partokat, valamint Mianmar nyugati partvidékét is elérik a szélrohamok.

A szél mellett az intenzív és nagy mennyiségű csapadék okozhat jelentős gondokat, jelentős áradások indulhatnak meg. Míg a pusztító széllökések elsősorban a parti sávot érintik, a heves esőzés övezete akár több száz kilométerre is behatol a szárazföld belsejébe.

Az idén az északi féltekén a Nargis a második trópusi ciklon, másfél hete Kína déli részén a Neoguri tájfun pusztított. A Nargis sajnos erősebbnek ígérkezik. A statisztikák szerint a térségben az igazi trópusi ciklon szezon csak június második felében kezdődik, a Nargis és a Naoguri meglehetősen korán érkeztek. Ennek egyik legfőbb oka, hogy a dél-ázsiai partokon az elmúlt hónap átlag feletti hőséget hozott, amely a tengerfelszín hőmérsékletében is megmutatkozott.