Kirándulóidő a hétvégén

Vágólapra másolva!
Pénteken és a hétvégén az ország jelentős részén száraz, csendes időre készülhetünk. A mérsékelt felmelegedés kedvez a túráknak, kirándulásoknak, szabadtéri sportolásnak. A kerti munkák rendbetételére is lesz elegendő idő.
Vágólapra másolva!

A kontinens középső részét pénteken még eléri egy hidegfront, de mozgása lelassul, így csapadékát az Alpokban adja ki. A hétvégén anticiklon erősödik a térségre, a leszálló légmozgások felhőoszlató hatása érvényesül. A magasban lassú melegedés kezdődik.

Ennek megfelelően hazánkban a következő napokban száraz, mérsékelten meleg idő várható. Csapadék csak pénteken és szombat délelőtt a nyugati és délnyugati határszélen fordulhat elő, az ország nagy részén száraz marad az idő. A több-kevesebb napsütést átmeneti felhősödés zavarhatja.

A viszonylag hideg hajnalokat követően délutánonként a hőmérséklet 16, 20 fok között alakul, ami megfelel a sokéves átlagnak. Kiránduláshoz, túrákhoz ideálisak a feltételek. A száraz időben már az erdőkben sem mindenütt sáros a talaj. Érdemes rétegesen öltözködni. Egyrészt a napi hőingás is magasnak ígérkezik, másrészt magasabb hegycsúcsainkon alig haladja meg a hőmérséklet csúcsértéke a 10 fokot. Egész napos szabadtéri programokat vasárnap országszerte tervezhetünk, pénteken és szombaton is csak a nyugati, délnyugati határszélen kérdéses a megfelelő idő.

Sportolni most már nyugodtan mehetünk a szabadba, a mérsékelt meleg és gyenge szél optimális környezetet biztosít.

A kerti munkákhoz kedvezőek a feltételek. Erős szél nem várható. Sajnos pénteken a völgyekben és a mélyebben fekvő területeken talaj menti fagy sem kizárt, a virágzó fák szinjén azonban csak nagyon kevés esély van fagyra. A kapásnövények és egyes virágok helyenként locsolásra szorulnak.