Pusztító tájfunnal indul a trópusi ciklonszezon a Csendes-óceánon

Vágólapra másolva!
A hét elején a Csendes-óceán térségében kialakult, Neoguri nevet viselő, szokatlanul erős tájfun várhatóan péntek délután, szombat délelőtt éri el Hajnan, illetve Kína déli partjait. A Saffir-Simpson skála szerinti II erősségű vihart kísérő erős szél és kiadós esőzés komoly károkat okozhat az országban.
Vágólapra másolva!

A Neoguri az idei év első trópusi vihara, amely a térségben kialakult. A májustól októberig tartó trópusi ciklonszezon előtti, szokatlanul erős tájfun óriási esőzést okoz majd Kína több tartományában is.

A szombaton reggel már Kína déli partjait is elérő tájfun a szakemberek szerint egyike lesz a legerősebb viharoknak, amelyek valaha is elérték a térséget. Az előrejelzések szerint a Naoguri Hajnan déli részén fogja a legnagyobb esőzést okozni, ahol akár 180 millimétert meghaladó eső is lehullhat. Hajnan északi és Kína déli részén is 100 millimétert megközelítő csapadékra számítanak.

Az esőzés mellett az erős szél is jelentős károkat okozhat, a tájfunban a legfrissebb adatok szerint, a 160 km/órát megközelítő átlagos szélsebesség mellett 190 km/órát meghaladó széllökéseket mérnek.

A vihar közeledtével az összes hajót visszahívták a kikötőkbe, de a háborgó tengeren eddig már 56 halász tűnt el.