Vasárnap már kora nyári idő

Vágólapra másolva!
Napról napra melegszik az idő, de egyelőre a változékonyság és a szórványos csapadék a jellemző. Vasárnap várhatóan az ország legnagyobb részén ismét a napsütés lesz túlsúlyban. A hőmérséklet a déli határszélen ekkor elérheti a 25 fokot is. A hőhullám hétfőn tetőzik 26-27 fokkal, de aznap este már zivatarok érkeznek.
Vágólapra másolva!

Az áprilisra jellemző erős ciklonalitás, és a légörvények gyorsan mozgó frontjai teszik egyelőre szeszélyessé Közép-Európa időjárását. A magasban csütörtöktől kezdődően folyamatosan melegebb, de meglehetősen nedves légtömegek érkeznek. Így a nappali hőmérsékletek lassan emelkednek, az egy-két órás napsütés mellett szombat estig sokfelé alakul ki eső, zápor, sőt szombaton zivatar is.

Vasárnap átmenetileg távolabb kerül a térségtől a ciklonközéppont, várhatóan közel másfél napig a felhőoszlató, leszálló légmozgások uralkodnak majd. Ekkor hazánkban legfeljebb északon lesznek felhők az égen, az ország nagy részén több órára kisüt a nap, és 20 fok fölé melegszik a levegő. A déli határszélen a hőmérséklet vasárnap délután elérheti a 25 fokot is, ami a mérsékelt szélben már igazi nyári hangulatot idéz.

A hőhullám hétfőn tetőzik, a délkeleti határszélen 26-27 fokos meleg sem kizárt. Nyugat felől késő délután azonban egy hidegfront előtt vonuló zivatarzóna éri el hazánkat. A front mögött jó négy-öt fokkal hűvösebb levegő érkezik.