Visszatér a tél Nyugat-Európába

Vágólapra másolva!
Igen változékony képet mutat kontinensünk időjárása a hétvégén. Miközben Európa északi és nyugati részére visszatér a télies időjárás, Spanyolországban nyári meleggel találkozhatunk.
Vágólapra másolva!

Pénteken a Skandináv-félsziget nyugati részénél elhelyezkedő ciklon okoz kiadós csapadékot az északi országokban. A Brit-szigetek térségében és Nyugat-Európában anticiklon alakítja az időjárást, kellemes tavaszi időt okozva a térségben, ahol a legmagasabb nappali hőmérsékletek mindenhol 15 fok felett alakulnak. Az Ibériai-félsziget térségében szikrázó napsütéssel és nyarat idéző 25 fok feletti hőmérsékletekkel találkozhatunk.

Szombaton a középpontjával Skandinávia felett elhelyezkedő ciklon, és a hozzá kapcsolódó hidegfront okoz lehűlést Angliában, Franciaország északi részén és Németországban, ahol a pénteki 15 fokos maximumok után szombaton már mindenhol 10 fok alatt marad a hőmérséklet. A kontinens középső területein is egyre változékonyabbá válik az időjárás, sokfelé lehet futó záporok, zivatarok kialakulására számítani.

Vasárnap jelentősen lehűl a levegő Nyugat-Európában, az ide utazók szinte télies időjárással találkozhatnak. Egy többközéppontú markáns ciklon hatására kiterjedt esőzések várhatók a térségben, sőt helyenként havas eső, futó hózápor kialakulására is van esély. A legmagasabb nappali hőmérsékletek több fokkal elmaradnak az ilyenkor megszokottól, a levegő csak kevéssel melegszik 5 fok fölé. A ciklon keleti irányba folytatja útját, így fokozatosan a kontinens középső területein is elered az eső. Igazán szép idő csak a mediterrán országokban van, Spanyolország déli részén továbbra is csak kevéssel tetőzik 30 fok alatt a hőmérséklet. A hét elején azonban az Atlanti-óceán térségében kialakult markáns ciklon eléri az Ibériai-félsziget térségét, és itt is több fokkal lehűl majd a levegő.

Jövő hét elején a kontinens felett elhelyezkedő ciklonok miatt folytatódik a változékony, csapadékos időjárás Európa szerte.

Hazánk időjárásáról itt olvashat részletesebben.