Klímatalálkozó Bangkokban

Vágólapra másolva!
A világ 164 országából érkeztek küldöttek Bangkokba, a hétfőn kezdődött szakértői egyeztetésre. Ez az első ilyen találkozó a 2007 decemberében Balin megtartott klímakonferenciát követően.
Vágólapra másolva!

A konferencia két nappal az után kezdődött, hogy a világ számos nagyvárosa egy órára teljes sötétségbe borult, hogy felhívja a figyelmet a globális felmelegedés elleni összefogás fontosságára.

Abban nagyjából minden tárgyaló fél egyetért, hogy cselekedni kell a klímaváltozás megállításának érdekében. Arról azonban már megoszlanak a vélemények, hogy az egyes országok milyen formában és mértékben tegyenek lépéseket a globális felmelegedés megfékezéséhez.

Ivo de Boer, az ENSZ éghajlat-változási titkárságának vezetője elmondta, hogy nyilvánvaló, hogy a tárgyalási folyamatoknak lesznek vesztesei és nyertesei. Ugyanakkor az is világos, hogy ha nem cselekszünk idejében, mindannyian vesztesei leszünk az elindult klímaváltozási folyamatoknak.

Kutatók szerint az éghajlatváltozásból eredő negatív hatások, mint amilyen a vízhiány vagy a hőhullámok, a század végére milliókat fognak veszélyeztetni.

Az ötnapos szakértői konferencián részt vevő 164 ország képviselői megpróbálnak megegyezni arról, hogy milyen vállalásokat tegyenek 2012 után, amikor a Kiotói Jegyzőkönyv lejár.

Bali egy sikeres találkozó volt, de csak a kezdete egy igen hosszú tárgyalássorozatnak. A konferencia utolsó napján megkötött megállapodás, amely a "Bali akcióterv" nevet kapta, egyelőre még nem tartalmaz pontos vállalásokat az egyes országokra vonatkozóan, de az országoknak legkésőbb 2009-ig számszerűsíteniük kell majd a kibocsátáscsökkentési kényszereket. A mostani találkozótól azt várják, hogy a következő szűk két év munkájához megfelelő pozitív alapot szolgáltat majd.