Szerbia a kontinens hőcentruma

Vágólapra másolva!
Érdekes véletlenek történnek Európában. A politikailag továbbra is legaktívabb térségben mérik jelenleg a kontinens legmagasabb hőmérsékleteit. Belgrádban hétfőn 24 fokot mutatott a hőmérő, a környéken ennél magasabb értékek is előfordultak.
Vágólapra másolva!

Éppen az újabb balkáni történelmi eseményekkel egy időben tetőzik a Közép- és Délkelet-Európát elérő erős meleghullám. Boszniában és Szerbiában nagy területen mértek kora délután 24-25 fokot. Hasonlóan meleg február végi napokat legutóbb 18 éve, 1990-ben tapasztaltak a térségben, az akkor beállított melegrekordokat most nem sikerült megdönteni.

Belgrádban már 11 órakor átlépte a hőmérséklet a 20 fokot, a legmagasabb érték pedig elérte a 24 fokot, amely június elején szokásos. A hajnal még hideg volt, a sivatagiasan száraz levegő 21 fokot melegedett, mire eljutott a maximumig. A még viszonylag alacsony napmagasság miatt az ilyen magas értékek eléréséhez a megfelelő légmozgás és a magasban történő melegáramlás mellett ugyanis szükséges az alacsony páratartalom, és a talaj felső részének szárazsága. Most minden feltétel adott volt.

Hazánk déli határain hétfőn helyenként 20 fokot mértek.