A 2007-es év éghajlati értékelése

Vágólapra másolva!
A 2007-es év éghajlati szakmai értékelésére az Országos Meteorológiai Szolgálat által szervezett konferencián került sor, ahol a meteorológia és társtudományai jeles képviselői számoltak be a tavalyi év jellegzetességeiről.
Vágólapra másolva!

Konkolyné Bihari Zita éghajlati szakértő arról számolt be, hogy 2007 magyarországi középhőmérséklete 1,5 fokkal volt magasabb az átlagnál. A 2006 szeptemberében elkezdődött melegperiódus 12 hónapon keresztül tartott. Ez az időszak 2,5 fokkal volt melegebb a sokéves átlagnál.

A tél középhőmérséklete az átlagnál 2,8 fokkal volt melegebb, míg a nyár 2 fokkal. A nyári középhőmérséklet 22,2 fok volt. Ősszel viszont 9,2 fok volt a középhőmérséklet, ami 0,8 fokkal hidegebb az átlagnál.

A csapadék tekintetében az átlagos 570 milliméternél több eső esett 2007-ben: 611 milliméter. A tél, tavasz és nyár csapadéka még elmaradt a sokévi átlagtól, de az őszi kiadós esőzések a sokévi átlag fölé emeleték az éves csapadékmennyiséget. A csapadék területi eloszlása nagy változékonyságot mutat, az Alföldön és a Duna-Tisza közén kevesebb, míg a Dunántúlon és a hegyekben több csapadék hullott.

A legtöbb - 1011 milliméter - csapadék Bakonyszűcsön hullott, a legkevesebb - 393 milliméter - Sátoraljaújhelyen. A legvastagabb hótakaró, 40 centiméter a Kékestetőn alakult ki november 16-án.

Lakatos Mónika éghajlati szakértő a tavalyi éghajlati szélsőségeket értékelte előadásában. Elmondta, hogy 2007 kiemelkedő év volt az éghajlati szélsőségek szempontjából. Július 20-án megdőlt az abszolút hőmérsékleti rekord, Kiskunhalason 41,9 fokot mértek, ez a Magyarországon valaha mért legmagasabb hőmérséklet.

A hőmérséklethez köthetően egy másik rekord is született, ez pedig a legnagyobb magyarországi abszolút hőingás. Az abszolút hőingás az azonos helyen eddig mért legmagasabb és legalacsonyabb hőmérsékletek közötti különbség. Baján 1942. január 24-én -34,1 fokot mértek, míg 2007. július 20-án a hőmérséklet elérte a 41 fokot, így a város abszolút hőingása 75,1 fok, amely a Magyarországon valaha mért legnagyobb abszolút hőingás.

Kékestetőn is új hőmérsékleti rekord született, a július 20-án mért 31,4 fok új abszolút maximum.

A 2007-es évet növényvédelmi szempontból Tóth Miklós növényvédelmi előrejelző jellemezte. Előadásából megtudhattuk, hogy a 2006-2007-es tenyészidőszakban az időjárás okozta a legnagyobb kárt a növénytermesztésben. A száraz, meleg időjárás miatt felszaporodtak a kártevők.

Dr. Páldy Anna egészségügyi szempontból értékelte a tavalyi évet. 2000-től kezdődően minden évben előfordultak hőhullámok hazánkban. 2007 nyarán azonban első ízben kellett elrendelni a harmadfokú hőségriadót. A nyári rendkívüli hőhullám alkalmával jelentősen megnövekedett a halálozások száma. A hőség miatti halálozás egyes napokon 33 százalékkal magasabb, mint a normális hőmérsékletű napokon.