Kiadós esőzés és erős lehűlés kíséri Nicholast

Vágólapra másolva!
A Saffir-Sipmson-skála szeinti I-es erősségű trópusi ciklon, Nicholas, kedden érte el Ausztrália nyugati részét. A szárazföld fölé érve a vihar fokozatosan gyengülni kezdett, és az előrejelzések szerint várhatóan péntek délutánra már teljesen leépül.
Vágólapra másolva!

A trópusi viharrá szelídült Nicholasban kedden délután még 100 km/óra feletti átlagos szélsebességet és 130 km/órát megközelítő széllökéseket mértek, amikor elérte Ausztrália partjait. A ciklon azóta sokat gyengült, és a legfrissebb mérések szerint az átlagos szélsebesség ma már alig haladja meg a 60 km/órát.

Habár a szél már mérséklődött, még mindig heves esőzés és az átlagosnál több fokkal hidegebb idő jelzi Nicholas útját. A nyugat-ausztráliai Carnarvon városában hat óra alatt 38 milliméter eső esett, ilyen rövid idő alatt ennyi csapadék már három éve nem hullott a városban.

Szerda reggel a trópusi ciklon tovább folytatta útját dél felé, és a Perthtől északkeletre fekvő Paynes Findben okozott további kiadós esőzéseket és jelentős lehűlést. A városka februári átlagos középhőmérséklete 36 fok körül alakul, ma viszont mindössze 19 fokig melegedett a levegő, ami 17 fokkal marad el az ilyenkor megszokottól.

Két nap alatt a heves esőzések alkalmával több mint 100 milliméter eső esett Ausztrália nyugati partvidékén. A vihar várhatóan ma éjszaka és csütörtökön reggel további esőzéseket okoz még a térségben, mielőtt péntek reggel teljesen leépül.