Vágólapra másolva!
A Saffir-Simpson skála szerinti IV-es erősségű trópusi ciklon az előrejelzéseknek megfelelően vasárnap érte el Madagaszkár északkeleti részét. A mára trópusi depresszióvá szelídült vihar hatalmas pusztítást okozott a szigeten.
Vágólapra másolva!

A Saffir-Simpson skála szerinti IV-es erősségű ciklon, Ivan, vasárnap érte el Madagaszkár partjait. A viharban ekkor a 210 km/órát meghaladó átlagos szélsebesség mellett közel 260 km/órás széllökéseket mértek.

Az erős széllel és kiadós esőzéssel kísért vihar a sziget sűrűn lakott részén haladt keresztül. A madagaszkári hatóságok jelentése szerint számos várost elárasztott a víz, az utak és a hidak teljesen járhatatlanok. Az erős szél leszaggatta az elektromos vezetékeket, és letépte a házak tetejét.

Eddig legkevesebb 11 ember vesztett életét, és több százan maradtak fedél nélkül a ciklon okozta heves esőzések és áradások következtében.

A világ negyedik legnagyobb szigetét, Madagaszkárt az év ezen időszakában viszonylag gyakran érintik trópusi ciklonok. Január végén például a Fema névre keresztelt vihar követelt 12 halálos áldozatot. A tavalyi év volt az eddigi legrosszabb. 2007-ben Madagaszkárt 6 trópusi ciklon érintette, amelyek összesen 150 ember halálát okozták.

Miután Ivan elérte Madagaszkár partjait, erejéből sokat vesztett, mivel a szárazföld fölött megszűnt a nedvesség- és energia-utánpótlása. Az útját délnyugati irányban folytató, trópusi depresszióvá szelídült vihar az előrejelzések szerint szerdán eléri Mozambikot. A hatóságok attól tartanak, hogy a vihart kísérő óriási esőzések újabb árvizeket okoznak a szegény afrikai országban. Mozambikban egyébként most is több mint 200 ezer ember él árvízveszélyes területen, folyók közelében.