A kertbe hív az időjárás

Vágólapra másolva!
A száraz, enyhe időjárás kedvező a kerti munkákhoz. A tavaszi előkészületek számára optimális feltételek várhatók az egész héten. A metszéstől kezdve az ásózásig rengeteg tevékenység színhelye lehet a kert.
Vágólapra másolva!

A markáns időjárási frontok február utolsó teljes hetében elkerülik hazánkat, végig száraz marad az idő. Bár a hét közepétől reggelenként ködökkel találkozhatunk, napközben kellemes, kora tavasziasan enyhe hőmérsékletekre készülhetünk, amely rendkívül kedvez a kerti munkáknak.

A talaj felső néhány centis része az ország nagy részén a kevés csapadék miatt már nem telített, ezért sokfelé akár az ásózáshoz, kapáláshoz is megfelelőek a körülmények. A gépi kapálást azonban érdemes megfontolni, általában 10 cm alatt már sáros réteget találhatunk.

A metszést a kedvező időben folytathatjuk, sőt érdemes is március közepére befejeznünk. Néhány korai vetőmagot már elvethetünk.

A jó időt természetesen nem csak a munkára, hanem a szabadtéri kikapcsolódásra is fontos felhasználnunk. Kiránduláshoz kedvezőek a hőmérsékletek, de az erdőkben helyenként sáros, mély talajjal kell megküzdenünk, mindenképpen vízálló bakancsban induljunk el.

A sétálás ajánlott, de nem mindenhol. Szerdán és csütörtökön a belvárosokban a reggeli csúcsforgalom idején a légszennyezettség magas szintet érhet el.