Vágólapra másolva!
Február 7-én alakult ki az Indiai-óceán térségében az Ivan névre keresztelt trópusi ciklon. A nyílt tengerfelszín felett napok óta erőt gyűjtő vihar az előrejelzések szerint vasárnap éri el Madagaszkár északkeleti részét, ahol várhatóan óriási pusztítást okoz.
Vágólapra másolva!

Az eddig békés arcát mutató, az Indiai-óceán térségében napok óta jelenlévő vihar, mára rendkívül sokat erősödött. A csütörtökön még csak trópusi vihar stádiumban lévő alacsonynyomású képződmény mára a Saffir-Simpson skála szerinti IV-es erősségű ciklonná erősödött.

A viharban jelenleg 210 km/órát meghaladó átlagos szélsebességet, és közel 260 km/órás széllökéseket mérnek. Ivan óráról órára egyre erősebb lesz, és holnap már a 220 km/órát meghaladó pusztító erejű szél kíséretében érkezik meg Madagaszkár partjaihoz.

Miután a ciklon a szárazföld fölé ér megszűnik a nedvesség- és ezzel együtt az energia-utánpótlás, ennek ellenére csak lassan veszít majd erejéből, így a vihart kísérő erős szél és óriási esőzés komoly károkat okoz majd a szigeten.