Ivan és Nicholas a déli félteke trópusi ciklonjai

Vágólapra másolva!
Jelenleg két aktív trópusi vihar figyelhető meg az Indiai-óceán térségében. Az Ivan névre keresztelt vihar Madagaszkár északkeleti részét, míg a Nicholas nevet viselő ciklon Ausztrália északnyugati partjait veszélyezteti.
Vágólapra másolva!

A február 7-én kialakult Ivan névre keresztelt trópusi vihar eddig egyetlen ország területét sem veszélyeztette, ám a Saffir-Simpson skála szerinti I-es kategóriájúvá erősödő ciklon délnyugatra fordult, és Madagaszkár keleti partjai felé vette útját. Ivan idén már a harmadik olyan trópusi vihar, amely a szigetet sújtja.

A ciklonban jelenleg közel 140 km/órás átlagos szélsebességet és 160 km/órát meghaladó széllökéseket mérnek. A szombaton már Madagaszkár partjait súroló, kiadós csapadékot adó viharban az előrejelzések szerint a 150 km/órás átlagos szélsebességet 185 km/órás széllökések kísérik majd.

Az Indiai-óceán másik trópusi vihara a szerda reggel kialakult Nicholas. A trópusi ciklon Ausztrália északnyugati partjainak közelében alakult ki, és napról napra közelebb kerül a szárazföldhöz. A meleg, 30 fokos tengerfelszín felett mozgó vihar egyre erősebb lesz, ma reggelre már a Saffir-Simpson skála szerinti I-es kategóriájú ciklonná erősödött. A 120 km/órás átlagos szélsebesség mellett közel 150 km/órás széllökéseket mérnek jelenleg a viharban. A szárazföldet hétvégén elérő ciklont kiadós esőzések és 180 km/órát meghaladó széllökések kísérik majd, amelyek óriási károkat okozhatnak az országban.