Vágólapra másolva!
Az év első igazán markáns trópusi ciklonja erősödött meg az Indiai-óceán közepén. A ciklont rendkívüli erejű szelek és igen erős esőzés jellemzi. Szerencsére lakott területeket elkerül az viharobjektum, csupán a hajóknak és repülőknek kell számításba venniük jelenlétét.
Vágólapra másolva!

A déli féltekén elvileg decemberben indult a trópusi ciklonok szezonja, idén azonban rendkívül csekély volt a viharos aktivitás. Most, a szezon második felében jelent meg egy erősebb objektum az Indiai-óceán kellős közepén.

A hétfőn kialakult Hondo trópusi ciklonban csütörtökön a legnagyobb szélsebesség a 230 km/órát is meghaladta, a széllökések pedig elérték a 270 km/órát, ami az 5 fokozatú Saffir-Simpson skálán a negyedik fokozatot jelenti. A viharobjektum útja homogén óceánfelszínen vezet, ezért a műholdfilmeken egy teljesen szabályos, iskolapéldának tekinthető trópusi ciklont láthatunk. Belsejében a rendkívüli szelek mellett hatalmas esőzések alakulnak ki.

Lakott területet szerencsére nem érint a ciklon, de a hajózásra és repülésre veszélyes lehet. Az óceánon 12 méter magasra korbácsolja a hullámokat a vihar. A ciklon egészen a sztratoszféra legalsó részéig elér, a felhőzet teteje jóval az átlagos utazási repülés felett, valahol 14-15 km körül található.