Esőrekord a Hawaii-szigeteken

Vágólapra másolva!
A múlt hét végén óriási vihar érte el a Hawaii-szigetek térségét. A szigetek időjárását egy alacsony nyomású rendszer és a tenger felől fújó nedves levegőt szállító szél alakította, hatalmas esőzéseket okozva Hawaiin.
Vágólapra másolva!

A hétvégén kezdődött óriási esőzések következtében az utak folyókká változtak Hawaiin. A szigetvilágban a hétvégétől tartó esőzések miatt hétfőn éjszaka többfelé is árvízkészültséget rendeltek el. A hatóságok attól tartanak, hogy a felázott talaj sok helyen okoz majd földcsuszamlást.

A szigetcsoport legnagyobb szigete maga Hawaii szigete, amelynek legnagyobb városa a keleti parton található Hilo, ahol a hatóságok hétfőn még mindig a vasárnapi vihar okozta károk felbecsülésével foglakoztak. A hétvégi esőzés alakalmával a városban új csapadékrekord született. A helyi lakosok elmondása szerint még sohasem tapasztaltak ilyen heves esőzést, melynek során 24 óra alatt 275 milliméter eső esett, megdöntve ezzel a korábbi 186 milliméteres rekordot, amely még 1969-ben született.

A szintén keleti parton található Waiakea városban a három nap alatt lehullott csapadék mennyisége a hétfő reggeli mérések szerint 808 milliméter.

Habár a héten további esőzésekre van kilátás, az idő várhatóan már javulni fog.