Csak hegyeinkben van tél

Vágólapra másolva!
A tél február első hetében csak pillanatokra villan fel, síkvidéken sehol sem várható tartós hótakaró. Az Északi-középhegység legmagasabb csúcsain azonban szánkózni való hóval most is találkozhatunk. Érdemes ellátogatni nagyobb hegyeinkre, hogy láthassunk széptéli tájakat.
Vágólapra másolva!

Január utolsó reggelén néhány centis hó hullott hazánk északkeleti részén, de már délután nyoma sem volt a fehérségnek. Február első hete sem hoz számottevő változást, síkvidéken tartós hótakaró nem alakul ki. Szombaton ugyan északon előfordulhat néhány órás havazás, de a hőmérséklet általában kevéssel fagypont felett alakul, így legfeljebb egy-két órára lesznek fehérek a tájak. Az ország többi részén inkább esőre kell készülni. Vasárnap és hétfőn a záporok mellett itt-ott hózápor is kialakulhat, télies körülményekre azonban nem kell készülni. Csütörtökig nem jön meg az igazi tél.

Magasabb hegyeinkben, elsősorban az Északi-középhegység csúcsain az eddigi néhány centis hó február első napjaiban újabb néhány centivel gyarapodhat. Szombaton van legnagyobb esély hóesésre a Börzsöny, a Mátra, a Bükk és a Zempléni-hegység 700 méternél magasabb területein. Kisebb hózáporok szombaton és hétfőn is kialakulhatnak.

A havas hegycsúcsokra érdemes ellátogatni, a hó általában szánkózásra is elegendő, sőt a hóágyúzott mátrai pályákon síelhetünk is. Ha a túrát az alsóbb rétegekről kezdjük, számítsunk rendkívül mély, sáros talajra, amelyben elég nehéz a haladás. Inkább ajánlott szilárd úton minél magasabbra elmenni, és az erdőkben a hóhatár felett kirándulni.