Trópusi ciklon Ausztrália partjainál

Vágólapra másolva!
Az Indiai-óceán térségében csütörtökön alakult ki a Billy névre keresztelt trópusi ciklon, amely péntek éjszaka már Ausztrália északnyugati területein okoz kiadós esőzéseket.
Vágólapra másolva!

Ausztráliában a 2008-2009-es trópusi ciklon szezon hivatalosan november 1-jével kezdetét vette. Az első komoly ciklonra azonban mindeddig várni kellett.

Csütörtökön az Indiai-óceán felett alakult ki a Billy nevet viselő trópusi ciklon. A nyílt tengerfelszín felett mozgó vihar nagyon gyorsan erősödött, és péntek délutánra már a Saffir-Simpson skála szerinti II. kategóriájú ciklonná erősödött.

A ciklon az Ausztráliától északra elhelyezkedő Bathurst-szigeten már kiadós csapadékot okozott, néhány óra leforgása alatt helyenként 150 milliméter eső esett. Az ausztrál meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a Billy - erős, 120-140 km/órás széllökések kíséretében - pénteken az éjszakai órákban éri el az ország északnyugati területeit. A vihar nyugati, délnyugati irányban folytatja útját, és Ausztrália északnyugati területein a következő napokban várhatóan óriási esőzéseket okoz.

A szárazföld fölé érve megszűnik a trópusi ciklon energia és nedvesség utánpótlása, és fokozatosan veszít majd erejéből. A Billy vasárnap már várhatóan trópusi viharrá szelídülve folytatja útját.