Háromnapos havazás az Alpokban

Vágólapra másolva!
Aktív légörvénynek köszönhetően egészen szombatig sokfelé várható havazás az Alpokban. Eleinte a hegység nyugati és déli lejtőin lesz bőséges hóesés, pénteken pedig a keleti vidékek fölött is megjelennek a hófelhők. A síterepeket már eddig is vastag hótakaró borította, most újabb jelentős gyarapodás várható.
Vágólapra másolva!

A Földközi-tenger nyugati medencéje fölött ciklon alakul ki, amely a hét második felében lassan kelet felé mozdul. Hatására nagy területen kiadós csapadék várható. Az Alpok nyugati és délnyugati lejtőin kedd este intenzív havazás kezdődik. Svájcban a legalacsonyabb területeken is hóesésre lehet készülni, Olaszország északi hegyvidékén 1000-1400 méteres magasságban lesz a havazás határa.

A Kelet-Európa felett elhelyezkedő stabil anticiklon meggátolja a mediterrán légörvényt abban, hogy gyorsan kelet felé haladjon, így a légörvény szinte az összes csapadékát az Alpok térségében adja ki. Svájc déli részén és az olasz síterepeken a várhatóan péntek estig tartó hóesésben akár egy méteres friss hó hullhat, így átmenetileg növekszik a lavinaveszély. A havazás kiterjed Németország déli vidékére, elsősorban a Fekete-erdő térségében lesz sok hó. Csütörtökön Ausztria nyugati és középső részén várható havazás. Pénteken hazánk nyugati határszélén sem kizárt havazás.

Aki a következő napokban az Alpokba látogat, arra a magasabb hegyi utakon nehéz viszonyok várnak, a hólánc használata kötelező. Svájcban és Németország délnyugati részén pedig mindenütt, az alsóbb területeken is lesznek hóakadályok.

A nagy hó még egy jelentősebb enyhülés mellett is kitarthat az ünnepekig, a síközpontok teljes kapacitással üzemelhetnek.