Pénteken nálunk is eshet a hó - európai hókörkép

Vágólapra másolva!
December közepén az Alpok nagy részén síelésre alkalmas hóréteg alakult ki, gondot legfeljebb a sípályák megközelítése okozhat. Az Északi-Kárpátokban a novemberi vastag hóréteg jobbára elolvadt, pénteken azonban végre havazni fog a szlovák hegyekben, akárcsak hazánk síterepein.
Vágólapra másolva!

A folyamatos havazásnak köszönhetően az Alpok legnagyobb részén sportolásra alkalmas hóréteg alakult ki. Csupán a hazánkhoz közel eső osztrák síterepeken kevesebb a hó, de csütörtöktől már ott is javul a helyzet. Svájc déli részén, az észak-olasz hegyekben valamint Ausztria délnyugati területein helyenként több méter hó hullott, máskor egy egész szezonban nem esik ennyi. A térségben még mindig nagy a lavinaveszély, néhol a pályák megközelítése sem könnyű. A hét második felében az Alpok északi vidékén számíthatunk újabb friss hóra általában 10-20 cm vastagságban.

Szlovákiában a november végi biztató kezdés után a december eddig olvadást hozott. Jelenleg csak a legmagasabban fekvő pályák üzemelnek, a hőmérséklet még 1500 méter magasban is fagypont felett alakul. Jó hír azonban, hogy pénteken akár jelentősebb havazás is kialakulhat, a hőmérséklet a hegyekben fagypont alá csökken, így a hóágyúzást is el lehet kezdeni.

Hazánkban a novemberi havazást Dobogókőn és a mátraszentistváni síparkban használták ki, ez utóbbi terepen a hóágyúzásnak köszönhetően igen jók voltak a hóviszonyok. Az enyhe időszak következtében a tél első hónapjában már csak Mátraszentistvánon lehetett néhány napot síelni, keddtől azonban újra bezárták a Síparkot. A síelés azonban akár napokon belül elindulhat, hiszen az előrejelzések szerint pénteken ismét esik a hó hegyeinkben. Eplénytől Bánkútig már nagyon várják a hóesést.