Újabb hó a hegyekben, enyhülés Közép-Európában

Vágólapra másolva!
A hideg téli időjárás visszaszorult a kontinens északi, északkeleti területeire. Nyugat-Európában csapadékos, de enyhe időre van kilátás a hétvégén, és Közép-Európában is melegszik az idő. 
Vágólapra másolva!

Az előttünk álló hétvégén a kontinens nyugati területeinek időjárását ciklonok és frontjaik teszik csapadékossá, változékonnyá. Kiadós csapadékra lehet számítani a Brit-szigetek, Franciaország és az Ibériai-félsziget térségében is. A borongós idő ellenére nem lesznek hidegek a nappalok, a Brit-szigetek térségében ugyan kissé hűvös lesz, délután 2-7 fokig melegszik a levegő, de Franciaország területén már 3-9 fokos maximumokat mérhetünk, az Ibériai-félsziget térségében pedig sokfelé emelkedik 10 fok fölé a hőmérséklet. Így a sok csapadék a magasabb hegyek kivételével mindenhol eső formájában hullik majd.

A Skandináv-félsziget térségében is ciklon alakítja az időjárást, borongós, csapadékos időt okozva a térségben. Lappföldön napközben sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet, ezeken a tájakon sokfelé várható havazás. Az északi országok déli területein azonban az 5 fok körüli maximum hőmérsékletekben általában már eső, helyenként havas eső hullik.

A Földközi-tenger térségében egy mediterrán ciklon alakítja az időjárást, amely szombaton Olaszország és Horvátország mellett a Kárpát-medence térségében is kiadós esőzéseket, a hegyekben még helyenként havas esőt okoz. Igaz, hogy a tél egyelőre a sík vidékekről visszaszorult, de az Alpok magasabb csúcsain továbbra is hideg idővel találkozhatunk. A hegyekben napközben is fagypont alatti hőmérsékleteket mérhetünk, így a magasabb csúcsokon a hétvégén újabb havazásra lehet számítani.

A Kárpát-medence térségében az elmúlt napok hideg, télies időjárását követően kicsit enyhül az idő, vasárnap a délnyugati országrészben már 10 fok fölötti maximumok valószínűek. Az évszaknak megfelelő átlagos, 5 fok körüli hőmérsékleteknél még a jövő hét elején is néhány fokkal melegebbet mérhetünk.