Sapka, sál és téli gumi - hétfőtől támad a tél

Vágólapra másolva!
Hétfőtől egyre hidegebb, meglehetősen változékony időre készülhetünk. A gyakori frontátvonulásokban havas eső, néhol havazás sem kizárt. A derültebb reggeleken megjelennek az erősebb fagyok. A közelgő évszakváltás az öltözködéstől a gumicseréig a hétköznapokban is változásokat hoz.
Vágólapra másolva!

November harmadik teljes hetében több hullámban sarkvidéki eredetű légtömegek érkeznek hazánk fölé. A gyakori frontátvonulások alkalmával havas eső, főként az Északi-hegyvidéken havazás is előfordulhat. A derültebb reggeleken megjelennek a komolyabb fagyok.

Most már alapvetően télikabátra, a fagyosabb reggeleken sapkára, kesztyűre is szükség van. Egyelőre a nappalok még nem olyan hidegek, ezért fontos a réteges öltözködés. A hőérzet a változékony időben gyorsan ingadozik. Sajnos a fűtést is magasabb fokozatra kell kapcsolni, a rezsiköltségek emelkednek. A szabadtéri programokról azonban nem érdemes lemondani. A változékonyabb, szeles időjárás ugyanis azt is jelenti, hogy a légszennyezettség még a belvárosokban, hétköznapokon sem jelentős, így a szárazabb időszakokban megfelelően felöltözve jól esik egy kis délutáni, kora esti séta. Akik pedig túrázni indulnak, azok szerdától az Északi-hegyvidéken havazással is találkozhatnak, sőt a magasabb csúcsokon a hét második felében összefüggő hótakaró is kialakulhat, a szánkózás lehetősége sem kizárt.

A hőmérséklet csökkenésével elérkezett az idő, hogy lecseréljük a nyári gumit. Nagy rohamra, sorban állásra lehet készülni a gumiszervizeknél a hirtelen érkező változás miatt.

A kültéri munkák, különösen az építkezések számára kedvezőtlen lesz a hét. A frontok átvonulása főként szerdától hoz ismétlődő csapadékot. A derültebb hajnalokon, például kedden a hőmérséklet -5 fokra is lecsökkenhet, a betonozás és egyéb vizes alapú munkálatok esetén már a fagyálló technológiák alkalmazását érdemes megfontolni.

A sielők örömére a környező országok sípályáin a hét végére sokfelé összefüggő hótakaró alakul ki, szezonnyitásra remélhetőleg sportolásra alkalmassá válnak a pályák.