Havazott a hétvégén Bulgáriában

Vágólapra másolva!
Vasárnap Bulgária magasabb hegycsúcsaira megérkezett az első hó. A havazást sokfelé kísérte viharos szél. A hegyi utakat beborító 20 centiméter vastag hóréteg, és a szél által kicsavart, az utakra dőlt fatörzsek helyenként teljesen megbénították a közlekedést.
Vágólapra másolva!

A hétvégén Románia és Bulgária térségében egy sekély ciklon alakította az időjárást. A kelet felé lassan mozgó, alacsony nyomású légköri képződményt heves csapadéktevékenység és erős szél kíséri.

Több tucat turista akadt el vasárnap Bulgáriában a Szófia déli részén elterülő Vitosa hegységben, amikor az idei szezon első havazása megérkezett a térségbe. A hegység legmagasabb csúcsán, a 2290 méter magas Cserni vrahon (Feketetetőn), a szélerőssége elérte a 100km/órát, a hőmérséklet pedig napközben is fagypont közelében alakult. A hegycsúcsra felvezető utakat 20 centiméter vastag hótakaró borította, de a közlekedést az erős szél által az utakra kidöntött fák is nehezítették. A turisták körében egész évben közkedvelt kirándulóhelyen több tucat turista rekedt a faházakban és autójukban a hirtelen érkezett havazás miatt.

A nemzeti meteorológiai szolgálat jelentése szerint a környéken, más hegycsúcsokon is vékony hólepel alakult ki a vasárnapi havazás nyomán. Bulgária legmagasabb hegységében, a közel 3000 méter magas csúcsokkal büszkélkedő Rila hegységben, és a Balkán hegységben is havazott.

Az ország alacsonyabban fekvő területein hó helyett eső esett. Szófiában vasárnap több mint 30 milliméter csapadék hullott, a várostól északkeletre található Lovech városára pedig 70 millimétert is meghaladó eső zúdult.

A ciklon csak lassan halad kelet felé, az országban még ma is sokfelé okoz kiadós esőzéseket.