Beköszöntött a tél az északi félteke jégvermében

Vágólapra másolva!
Csütörtöktől már napközben is nulla fok alatt van a hőmérséklet az északi félgömb hidegrekordjaival büszkélkedő Ojmjakonba. Oroszország hírhedt kelet-szibériai városában szeptember közepén még hasonló idő volt, mint nálunk, most azonban napról-napra zordabbá válik az időjárás.
Vágólapra másolva!

Az északi féltekén nyáron ugyan a sarkkör környékén mérik a leghidegebbet, a téli félévben azonban Oroszország kelet-szibériai vidékén és Kanada északi részén vannak a legalacsonyabb hőmérsékletek. Mindez természetesen a tengerek melegítő hatásának köszönhető, a legzordabb időjárás tehát a kontinentális területeken alakul ki. Különösen érdekes Ojmjakon városa, amely még a sarkkörtől is néhány száz kilométerre délre helyezkedik el Oroszország északkeleti részén. A város 745 méter magasan, egy völgyben található, délről kétezer méter feletti csúcsok akadályozzák a meleg levegő behatolását. Ennek következtében amikor a napmagasság bizonyos szint alá megy, és a rövid nappalokon minimális energia éri el a felszínt, a kisugárzás következtében fokozatosan hűl a levegő.

Míg szeptember közepén még hasonló időjárás uralkodott, mint hazánkban, a hónap második felében már megjelentek az éjszakai fagyok. A nappalok fogyásával a folyamat felerősödött, október 9-én már napközben sem ment fagypont fölé a hőmérséklet, és várhatóan legközelebb jövő április közepén fog nulla fok fölé kúszni a hőmérő higanyszála. A napokban kisebb havazás is volt. A friss hó szigetelőképessége miatt a talaj a nyáron felhalmozott hőt kevésbé képes átadni a légkör alsó részének, a lehűlés tovább erősödik.

Az északi féltekén egyébként itt mérték a legalacsonyabb hőmérsékletet, -78 fokot. A világon a legnagyobb abszolút hőingással is Ojmjakon rendelkezik, hiszen nyáron már 35 fokos meleget is észleltek a városban, az abszolút hőingás tehát 113 fok.