Az Atlanti-óceán legpusztítóbb trópusi ciklonjai 2008-ban

Vágólapra másolva!
Lassan a végéhez közeledik az északi féltekén júniustól novemberig tartó trópusiciklon-szezon. Bár még másfél hónap hátra van a szezon végéig, de az eddig eltelt időszak is bővelkedett pusztító viharokban.
Vágólapra másolva!

Júliusban jelent meg az Atlanti-óceán első komolyabb vihara. A trópusi ciklonok erősségének meghatározásához használt, ötfokozatú Saffir-Simpson skála szerint a Bertha névre keresztelt hurrikán III-as erősségű volt, a benne mért széllökések meghaladták a 240 km/órát is. Szerencsére a vihar messze elkerülte a szárazföldet, így jelentősebb károkozás nem fűződik a nevéhez.

Július hónap trópusi ciklonjai között van még egy, amely mindenképp említést érdemel. Ez pedig az Egyesült Államokban is nagy riadalmat okozó Dolly hurrikán. A Texas állam és Mexikó határán partot érő hurrikán érkezésekor az érintett területekre, néhány óra leforgása alatt 300 milliméter csapadék zúdult.

Az Atlanti-óceán térségében a június elejétől november végéig tartó trópusiciklon-szezon, legaktívabb két hónapja az augusztus és a szeptember. Ez idén sincs másként, az említett két hónapban sorra alakultak ki a térségben a trópusi ciklonok.

Augusztusban a Karib-tengeren alakult ki a Fay névre keresztelt trópusi vihar. Igaz, hogy a Fay nem erősödött hurrikánná, de így is kiérdemelte, hogy az idei legpusztítóbb viharok között említsük a nevét. A trópusi vihar, mielőtt elérte volna az Egyesült Államok partjait, óriási esőzéseket okozott a Karib-tenger szigetein, majd napokig vesztegelt Florida partjainál. A vihart kísérő heves esőzések során helyenként 600-700 millimétert is meghaladó csapadék hullott. Az Egyesült Államokban a Faynek 11 halálos áldozata volt.

A Fayt a Saffir-Simpson skálán IV-es kategóriájú hurrikánná erősödő Gustav követte. A hurrikán augusztus 26-án érte el a Karib-tenger szigeteit, ahol a halálos áldozatok száma néhány nap alatt elérte a 100-at. A legnagyobb károkat Haitin okozta, de az Egyesült Államok déli államában, Louisianában is jelentős volt a pusztítás. A vihar érkezése előtt New Orleanst teljesen kiürítették, de az Államokban a viharnak így is 7 halálos áldozata volt.

Augusztus végén még egy hurrikán volt, amelynek útja az Atlanti-óceán és a Karib-tenger térségén át vezetett. A Hanna névre keresztelt hurrikán a legnagyobb pusztítást a korábban már erősen megtépázott Haitin okozta, ahol a katasztrofális áradások miatt ismét több százan vesztették életüket. Szeptember 6-án a vihar elérte az Egyesült Államok keleti államait is, amelyek közül Észak-Karolinában okozta a nagyobb esőzéseket.

Az idei szezon kétségtelenül egyik legnagyobb trópusi ciklonja volt az Ike. Az Atlanti-óceán térségében, szeptember elején kialakult hurrikán félelmetes gyorsasággal erősödött, és legfejlettebb állapotában, az ötfokozatú Saffir-Simpson-skála szerinti IV-es kategóriájú hurrikán volt. Ike miután végigsöpört a Bahamákon, Haitin és Kubán, útját az Egyesült Államok partjai felé folytatta tovább, hatalmas pusztítást hagyva maga után. Haitin közel 50 ember vesztette életét a hurrikán miatt. Texas államban a 18 milliárd dolláros anyagi kár mellett 4 ember halálát okozta.

Jelenleg csak egy aktív trópusi ciklon figyelhető meg, amely a Csendes-óceán keleti medencéjében található. A Norbert hurrikánban már 220 km/óra feletti széllökéseket mérnek, de a ciklon a szárazföldtől még viszonylag távol helyezkedik el. Az előrejelzések szerint pénteken, mikor a trópusi ciklon eléri a Kaliforniai-félszigetet, még mindig 150 km/óra feletti széllökéseket mérhetnek majd benne.

Nincs kizárva, hogy a következő hetekben újabb trópusi ciklonok alakulnak ki a térségben, de lassan most már megnyugszik a légkör, és a térség lakói végre fellélegezhetnek, mert véget ér az idei hurrikánszezon.