Viharciklon Északnyugat-Európában

Vágólapra másolva!
A kontinens északnyugati részén kialakult az ősz első markáns ciklonja, amelyben a heves esőzések mellett viharos, a hegyvidékeken időnként orkán erejű széllökések fordulnak elő. Hazánkat csak a ciklon felhőzete érinti, a szélzóna nem jön el a Kárpát-medencéig.
Vágólapra másolva!

Kedden az Északi-tenger felett járt a Quinta viharciklon középpontja. A ciklon fokozatosan mélyül, középpontjában a tengerszinti légnyomás csütörtök hajnalra várhatóan 980 hPa alá csökken. A markáns nyomási eltérések miatt a ciklonban viharos szelek képződnek. Különösen nagy a szél a hidegfrontok mentén. Quinta nyugati oldalán több hullámban érkezik sarkvidéki eredetű levegő. Már az első és leggyengébb hidegfront is 80 km/óra feletti széllökéseket hozott kedd délelőtt az Északi-tengeren. Szerdán a Brit-szigeteken, csütörtökön ismét Németországban számíthatunk viharos széllökésekre, amelyek sebessége elérheti a 100 km/órás, sőt a front által érintett középhegységek csúcsain orkán erejű széllökésekre is készülhetünk. A hidegfrontok viharzónái várhatóan elkerülik a Kárpát-medencét, de a ciklon felhőzete már szerdán megjelenik felettünk.

A mérsékelt övben a téli félévre jellemzők a markáns viharciklonok, amikor a sarkvidéki és szubtrópusi területek közötti légtömegcsere felerősödik.