Változékony időt hoz október

Vágólapra másolva!
A derült napokat követően kissé változékony időt hoznak október első napjai. Felhős és napos időszakok váltakoznak, csütörtökön és pénteken sokfelé várható csapadék. Egy-két napra átlag alá csökken ismét a hőmérséklet, de a hajnalok ugyanakkor enyhék lesznek. Szabadtéri programot nehéz tervezni, a hétvégén a vasárnap tűnik kedvezőbbnek. Mind a légszennyezettség, mind a pollenkoncentráció csökken.
Vágólapra másolva!

A szeptember végi kellemes, napos idő nem folytatódik október első napjaiban. A kontinens északnyugati részén örvénylő markáns ciklonok frontjai kisebb-nagyobb mértékben érintik hazánkat. Elsején, szerdán például északon lesz több felhő, ott eső sem kizárt, a déli határszél lakói azonban kevesebbet érzékelnek a változásból, ott még bátran szervezhetünk egész napos szabadtéri programokat. Csütörtökön is ez a kettősség lesz jellemző, de akkor északon és nyugaton már komolyabb csapadékra készülhetünk.

A hét legkellemetlenebb napjának a péntek ígérkezik. A kevés napsütés mellett többször beborul az ég, és sokfelé lehet eső, zápor. A tartósan borongós területeken a hőmérséklet napközben is 15 fok alatt marad, szemben az ilyenkor átlagos 19 fokkal. Szombaton nyugat felől már csökken a felhőzet, egyre több helyen süt ki a nap, az erős szél és az alacsony hőmérsékletek miatt jól fel kell öltöznünk a kirándulásokhoz, túrához, szabadtéri programokhoz. A vasárnap már jobbnak ígérkezik, a talaj menti fagyokkal járó hideg reggelt követően több órára kisüt a nap, gyenge lesz a szél.

A változékonyság miatt a légszennyezettség még a belvárosokban sem ér el számottevő szintet. A pollenkoncentráció fokozatosan csökken, a csapadékos időszakokban pedig minimális szintet ér el. A vasárnap reggeli talaj menti fagyok néhol az érzékenyebb virágokban károkat okozhatnak.