Növekvő légszennyezettség Pekingben

Vágólapra másolva!
Miután szeptember 17-én befejeződtek a paralimpiai játékok, Pekingben visszatér az élet a régi kerékvágásba. A kínai kormány vasárnap feloldotta az olimpia idejére, a levegőminőség javításának érdekében tett szigorú intézkedéseit. Így várhatóan a városba újra visszatér a szmog.
Vágólapra másolva!

Az olimpia kezdete előtt sokakat aggasztott, hogy Pekingnek rendkívül rossz minőségű a levegője. A kínai kormánynak komoly erőfeszítéseibe került, hogy a játékok idejére visszaszorítsa a légszennyezettséget. Korlátozták a gépkocsihasználatot, a városban élők csak minden másnap használhatták autójukat, emellett pedig számtalan gyárat is leállítottak a főváros közelében, hogy ezzel is javítsák a levegő minőségét.

A megszorító intézkedéseknek köszönhetően sokat javult a kínai főváros levegője, és augusztusra az elmúlt évtized legalacsonyabb légszennyezettségét mérték Pekingben.

Most, hogy véget ért az olimpia, a BBC hírei szerint a kínai kormány vasárnap feloldotta a korlátozó intézkedéseket. Újra visszatérnek a kígyózó kocsisorok a város utcáira, és ezzel együtt várhatóan a légszennyezettség is újra növekedni fog. A kínai kormány bízik abban, hogy a levegő minősége már nem romlik annyira, hogy visszatérjen a játékok kezdete előtti rendkívül magas szennyezettségi szint.