Beköszönt az igazi ősz Európába

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napok kellemesen meleg, nyárias időjárása után szinte egész Európában beköszönt az igazi ősz. Hűvösre és csapadékosra fordul az időjárás, a nyár visszaszorul a Balkán-félsziget térségébe.
Vágólapra másolva!

A Skandináv-félsziget térségében már napok óta egy nagy kiterjedésű anticiklon alakítja az időjárást. Az előttünk álló hétvégén itt csendes, nyugodt időre van kilátás. A derült éjszakákon helyenként már fagypont alá csökken a hőmérséklet, és a legmagasabb nappali hőmérséklet is csak kevéssel haladja meg a 10 fokot.

A Genovai-öböl felett örvénylő sekély ciklon és a hozzá kapcsolódó hullámzó frontrendszer a kontinens középső és déli területein okoz jelentős és intenzív esőzéseket.

Hétvégén a Kárpát-medence időjárását is ez a ciklon alakítja, változékony, és az elmúlt napokhoz képest jóval hűvösebb napok következnek. Szombaton a legmagasabb nappali hőmérséklet már csak kevés helyen haladja meg a 20 fokot. Vasárnap az ország nagy részén ismétlődő esőre készülhetünk, és legfeljebb csak az északi országrészben bújik elő rövidebb időszakokra a nap. A hőmérséklet ekkor már csak 13, 18 fokig emelkedik. A jövő hét elején is folytatódik a csapadékos időjárás, melynek következtében tovább mérséklődik a nappali felmelegedés.

A ciklon véget vet a nyárnak Olaszországban is. Szombaton az egész országban heves záporokra, zivatarokra kell számítani, a hőmérséklet a délutáni órákban 20-25 fok között alakul. A következő napok sem kecsegtetnek semmi jóval, a ciklon csak nagyon lassan mozog kelet felé, így vasárnap és a jövő hét elején is csapadékos, hűvös idő lesz Olaszországban.

Akik most szeptemberben készülnek nyaralni, Spanyolországgal és Görögországgal egyaránt jól járnak. Spanyolország déli részén a következő napokban is folytatódik a meleg, nyári időjárás. A sok napsütés hatására itt még mindig 30 fok feletti maximum hőmérséklet a jellemző. A tengervíz hőmérséklete is kellemes, mindenhol 20 fok feletti értékeket mérnek.

A hétvégén Görögország is jó választásnak tűnik, a szikrázó napsütésben 30 fok felett tetőzik a hőmérséklet. A jövő hét elején azonban elromlik az idő, ide is megérkezik a csapadékos időjárás, de a rossz idő a térségben mindössze egy-két napig tart.