Az év legerősebb trópusi ciklonja - Tajvan veszélyben

Vágólapra másolva!
A Jangmi tájfun szombat reggel hirtelen a vártnál is gyorsabban erősödött, a legnagyobb széllökések átlépték a 300 km/órát. Ez az év legerősebb trópusi ciklonja, amely egyenesen Tajvan felé tart, majd a jövő hét elején Kínát is eléri.
Vágólapra másolva!

2008-ban még nem volt ilyen erős tájfun vagy hurrikán (trópusi ciklon) mint amilyenné a Jangmi erősödött váratlanul szombat reggel. A Saffir-Simpson skálán az V. erősséget érte el, ezt a szintet csak a májusban jobbára lakatlan terület felett haladó Rammasunnál mérték. Jangmiban a legerősebb széllökések átlépték a 300 km/órás rendkívüli sebességet. Nem csak az erősödés haladta meg az előzetes várakozásokat: a tájfun útvonala is módosulni látszik. A szombat délelőtti előrejelzések szerint Tajvan északi, legsűrűbben lakott részén halad keresztül vasárnap, a fővárost is átszeli. A szigetországban nagy a riadókészültség, a kitelepítéseket is gyorsan meg kell oldani. Ebben az évben sok tájfun sújtotta a térséget, de ezt az intenzitást még csak meg sem közelítették. A partvidéken szökőártól tartanak, a hegyek lábánál földcsuszamlásra és árvizekre lehet készülni.

Hétfőn kissé legyengülve, de még mindig tájfunként halad tovább Jangmi, és Kína Zheijang tartományában ér végérvényesen szárazföldet.