Az Atlanti-óceán idei négy legpusztítóbb vihara

Vágólapra másolva!
Augusztus közepe óta 4 trópusi ciklon söpört végig a Karib-tenger térségén és az Egyesült Államok déli területein, többszáz halálos áldozatot és óriási pusztításokat hagyva maga után. A viharok a legnagyobb károkat Haitin okozták.
Vágólapra másolva!

Az idei atlanti-óceáni hurrikánszezon eddigi négy legnagyobb vihara közül az első a Fay volt, amely augusztus 16-án alakult ki a Karib-tenger térségében. A trópusi vihar mielőtt elérte volna az Egyesült Államok partjait óriási esőzéseket okozott Haitin, ahol legkevesebb 57 halálos áldozatot követelt. A trópusi ciklon napokig Florida partjainál vesztegelt. A vihart kísérő heves esőzések során helyenként 600-700 millimétert is meghaladó csapadék hullott. Az Egyesült Államokban Fay 11 halálos áldozatot szedett.

Fay után következett Gustav. A hurrikán augusztus 26-án érte el a Karib-tenger szigeteit, ahol a vihar okozta halálos áldozatok száma néhány nap alatt elérte a 100-at. A legnagyobb károkat Haitin okozta a hurrikán, és az Egyesült Államok déli államában, Louisianaban is nagy ijedtséget okozott. A vihar érkezése előtt New Orleanst teljesen kiürítették, de az Államokban a viharnak így is 7 halálos áldozata volt.

Az Atlanti-óceán térségében, augusztus 28-án alakult ki a Hanna névre keresztelt trópusi ciklon. Hanna a legnagyobb pusztítást az előző két vihar által már erősen megtépázott Haitin okozta, ahol a katasztrofális áradások miatt ismét több százan vesztették életüket. Szeptember 6-án a vihar elérte az Egyesült Államok keleti államait is, amelyek közül Észak-Karolinában okozott nagyobb esőzéseket.

A szezon egyik legnagyobb vihara címre az Ike hurrikán is joggal pályázik. Az Atlanti-óceán térségében, szeptember elején kialakult trópusi ciklon félelmetes gyorsasággal erősödött, a múlt hét végén, már az ötfokozatú Saffir-Simpson-skála szerinti IV-es erősségű hurrikánként volt jelen a Karib-tenger térségében. A Bahamákon és Haitin is végig söprő vihar az elmúlt napokban pusztító III-as erősségű hurrikánként Kuba partjait is elérte, ahol az eddigi adatok szerint 4 halálos áldozatot követelt. A hétfőn I-es kategóriájú hurrikánná gyengült vihar az előrejelzések szerint tovább folytatja útját a Mexikói-öbölben, és a Miami székhelyű Hurrikán Figyelő Központ számításai szerint újra erősödni fog. Ike a hét végén Texas és Mexikó partjainál éri el újra a szárazföldet.