Vágólapra másolva!
Szerdáig tart az ősz első komolyabb hideghulláma, hétfőn és kedden az ország nagy részén napközben is 15 fok alatt marad a hőmérséklet. A szabadtéri programlehetőségek csökkennek, a lakások fokozatosan kihűlnek. Ugyanakkor a pollenkoncentráció és a légszennyezés minimális szintre csökken. Az őszi gyümölcsök érése lelassul.
Vágólapra másolva!

Szombaton érkezett az idei ősz első markáns hidegfrontja. Hatására a késő nyári időből október elejének, majd hétfőn és kedden október végének megfelelő időjárásba lépünk át. A hétvégén még sokfelé, főként északon lesz lehetőség kirándulásra, szabadtéri sportolásra, bár a megerősödő szél zavaró, és az őszi ruháinkat is fel kell vennünk.

A hét elején már országos esőkre készülhetünk, nem érdemes programokat szervezni a szabadba. Hétfőn és kedden az ország jelentős részén napközben is 15 fok alatt marad a hőmérséklet. A gyengébben szigetelt lakások kihűlnek, de egyelőre kisebb teljesítményű hősugárzókkal is pótolhatjuk a hiányzó hőmennyiséget. A napfényhiány a közérzetre is negatív hatást gyakorol. Érdemes ilyenkor a teendőinkben, napi munkánkban aktívnak lenni, hogy a melankóliát, depressziót elkerülhessük.

A szőlő és az alma érése lelassul, a cukorfok-növekedés néhány napra leállhat. Sok fajtának még szüksége van szeptemberben napos, meleg időszakokra, amely várhatóan vissza is fog térni a hónap végén.

Az őszi fordulatnak egyértelmű kedvező hatásai is vannak: a pollenkoncentráció - amely augusztus elejétől kezdve rendkívül magas volt - jelentősen csökken, a légszennyezettség pedig minimális szintre süllyed.