Tájfun tart Kína felé

Vágólapra másolva!
Az idei atlanti-óceáni hurrikánszezon ötödik vihara alakult ki vasárnap a Mexikói-öböl térségében. Az Edouard névre keresztelt vihar várhatóan kedden reggel eléri a szárazföldet. A Csendes-óceán térségében hétfő reggel kialakult vihar a hétvégén éri el Kína déli területeit, így az olimpia megnyitójára az időjárás biztosan szolgáltat izgalmakat.
Vágólapra másolva!

Alig két héttel a Dolly hurrikán után a Mexikói-öbölben egy újabb trópusi ciklon alakult ki. Az Edouard névre keresztelt vihar az előrejelzések szerint várhatóan kedden reggel éri el az Egyesült Államok partjait. A meleg tengerfelszín felett mozgó vihar a megfelelő energia- és nedvesség-utánpótlásnak köszönhetően óráról órára erősödik, és kedd reggelre a viharban mért átlagos szélsebesség meghaladja a 110 km/órát, a széllökések pedig megközelítik a 140 km/órát.

Az Edouard az előrejelzések szerint Louisiana és Texas állam területét érinti majd, ahol akár 200 millimétert meghaladó csapadékra is számítani lehet.

Hétfő reggel a Csendes-óceán térségében is kialakult egy trópusi ciklon. Az egyelőre még név nélküli vihar nagyon gyorsan erősödik, és az előrejelzések szerint szerda délutánra már tájfunként közeledik Kína délkeleti partjai felé. A Hongkong közelében csütörtökön partot érő viharban a 120 km/órás átlagos szélsebesség mellett 150 km/órát meghaladó széllökéseket lehet majd mérni.