Vágólapra másolva!
A Karib-tenger térségében szombaton alakult ki a Fay névre keresztelt trópusi ciklon. A vihar ma reggel érte el Kuba partjait, heves esőzéseket okozva az országban. Az útját Florida felé folytató ciklon várhatóan hurrikánná erősödve éri el az Egyesült Államok déli területeit.
Vágólapra másolva!

A Karib-tenger térségében kialakult Fay nevet viselő trópusi ciklon hétfőn a reggeli órákban érte el Kuba partjait. Az országban több ezer embert telepítettek ki az alacsonyabban fekvő tengerparti területekről, és a lehullott nagy mennyiségű csapadék miatt elrendelték az árvízvédelmi készültséget.

Mielőtt a Fay elérte volna Kuba partjait, Haiti és a Dominikai Köztársaság térségén is végig söpört, 57 halálos áldozatot hagyva maga után. A viharban mért 80 km/órát meghaladó átlagos szélsebességet 100 km/ óra feletti széllökések kísérték. Helyenként az erős szél házakat döntött össze, míg máshol a 200 millimétert meghaladó csapadék okozott komoly fennakadásokat.

A nyílt tenger felszíne felett elhelyezkedő vihar, a megfelelő nedvesség- és energia-utánpótlás következtében, várhatóan hurrikánná erősödve éri el Florida partjait hétfő délután. Ennek megfelelően a Fayben az átlagos szélsebesség ekkor már megközelíti a 130 km/órát, a széllökések pedig meghaladják a 150 km/órát. A félszigetről az emberek tömegesen menekülnek, kígyózik a kocsisor az utakon.

Eközben a Csendes-óceán térségében is kialakult egy trópusi ciklon. A Nuri nevet viselő vihar az előrejelzések szerint a hét végén közelíti meg Tajvan partjait. Alig több mint egy hónap alatt ez már a harmadik trópusi ciklon lesz, amely a szigetet eléri. Július közepén a Kalmaegi okozott óriási esőzéseket, földcsuszamlásokat és áradásokat az országban, alig egy héttel a Kalmaegi után következett az újabb, Fung-Wong névre keresztelt trópusi vihar. A térségben vasárnap kialakult Nuri várhatóan nagy pusztítást okoz majd a szigeten, hiszen az előrejelzések szerint csütörtökre már a Saffir-Simpson skála szerinti II. kategóriájú tájfunná erősödik. A viharban mért átlagos szélsebesség ekkor már meghaladja majd a 175 km/órát, a széllökések pedig elérik a 210 km/órát.

A széllökések által felkorbácsolt hullámok a partvidéken okozhatnak nagy pusztításokat. Tajvan hegyvidékeinek lábainál pedig nagy a valószínűsége az újabb áradásoknak és földcsuszamlásoknak.