Viharos Alpok és forró Balkán - Európa hétvégi időjárása

Vágólapra másolva!
Hűvös, de sokszor kellemes Nyugat-Európa, felhőszakadás az Alpokba és afrikai forróság a Balkánon. A kontinens hétvégi időjárása igen nagy változatosságot mutat.
Vágólapra másolva!

Pénteken egy hidegfront halad át esőkkel, erős széllel a kontinens nyugati részén. Szombaton és vasárnap a hidegfront mögött több fokkal hűvösebb, de szárazabb levegő éri el a térséget. A hétvégén Londonban és Párizsban a többórás napsütést csak gomolyfelhők zavarják, az átlagosnál alacsonyabb hőmérsékletek miatt a városnézéshez, sétához kiválóak lesznek a feltételek.

A frontzóna az Alpok felett lelassul, így ott tartós csapadékra lehet készülni. Különösen az Alpok középső és keleti vidékén, azaz front meleg oldalán készülhetünk heves záporokra, felhőszakadásra, jégesőkre. Hosszabb hegymászásra nem érdemes elindulni. A Skandináv-félszigeten is többször lesz esős az idő, de ott szelídebb formában hullik le a csapadék. A frontzóna egyébként pénteken eléri a mediterrán térség egy részét, a spanyol és francia partokat. Vasárnap pedig Olaszország és az Adria északi vidékén alkulhat ki eső, zápor, heves zivatar.

A Kárpát-medencében, és ettől délre valamint keletre mindhárom nap folyamán kánikulára készülhetünk. Az Alföld délkeleti határán, valamint a Balkán-félsziget északi részén a hőmérséklet a hétvégén meghaladja a 35 fokot, vasárnap már egyértelműen ez lesz a kontinens legmelegebb területe.