Tikkasztó hőség Japánban

Vágólapra másolva!
Japán déli részén a nappali maximum hőmérséklet lassan már két hete nem csökken 30 fok alá.  Az előrejelzések szerint a tikkasztó hőség a következő napokban is folytatódik.
Vágólapra másolva!

Japántól délnyugatra, a Csendes-óceán felett egy nagy kiterjedésű anticiklon van kiépülőben. Az anticiklonban uralkodó leszálló légáramlatok felhőoszlató hatásának köszönhetően az ország déli területin a sok napsütés hatására már közel két hete minden nap 30 fok fölé emelkedik a hőmérséklet.

A meteorológiai szolgálat szerint a kánikula a következő napokban is folytatódik, az anticiklon ugyanis fokozatosan tovább erősödik.

A mostani hőhullám legmelegebb napja hétfő volt, amikor Kiotó tartomány egyik városában, Maizuruban 37,5 fokig melegedett a levegő, de a környező városokban is csak egy-két fokkal mértek ennél alacsonyabb hőmérsékleteket.

Az ország fővárosában, Tokióban a hőmérő higanyszála ma is 30 fok fölé emelkedett, így a városban már 12 egymást követő napon haladta meg a 30 fokot a nappali hőmérséklet. A meleg nappalok után az éjszakák sem hoznak felfrissülést, a hőmérséklet ilyenkor sem csökken 25 fok alá.